Iașiul istoric

Legendele Iaşului: De unde se trage numele cartierului Târgu Cucu

Despre zona Târgu Cucu circulă o grămadă de povești privind numele pitorescului loc al secolului 18.

Astăzi, locul și-a pierdut din importanță datorită migrării miilor de familii de evrei, care odinioară dădeau efervescență și imaginea unui important târg moldovean.

Aflat în vecinătatea Muntenimii de Jos, fost cartier al Iașului medieval, loc pe unde coborau principalele drumuri comerciale ce veneau din nord în tranzit spre marile centre Constantinopol sau Țarigrad, Târgu Cucu și-ar fi tras numele de la un mare boier care controla zona, Vasile Cucu.

Alte voci zic că toți evreii aveau în dughene vestitele ceasuri cu cuc, care cântau toate odată la ora fixă, și dădeau locului un aer aparte.

Tot aici, în cartierul acesta aglomerat și insalubru, unde domnea mizeria la orice colț de dugheană, și-au găsit personaje care să-i inspire pe Octav Băncilă sau carismaticul Dimitrie Anghel în operele lor. Băncilă era toată ziulica printre evreii care stăteau la taclale pe mijlocul străzii, încheiau tranzacții sau își atrăgeau clienți din ușile dughenilor aflate la parterul insalubrelor locuințe pe care le aveau.

Totuși cea mai credibilă variantă a numelui de Târgu Cucu, sau Târgu Făinii, provine din argoul evazioniștilor de toate națiile, care se perindau prin zonă, și anume Vama Cucului. Știut fiind faptul că în apropiere se află Vama Iașului, menționată chiar de domnitorul Alexandru cel Bun în prima atestare oficială a Iașului, comercianții evazioniști găsiseră diferite modalități de-a înșela autoritățile vamale prin acest străvechi cartier al Iașului medieval.

Articol semnat de GHEORGHE SPATARIU

2 Comments

 • VALERIA ROSIN

  M-am bucurat foarte mult. Eu m’am nascut, copilarit, studiat in Iasi. Am locuit pe sos. Nicolina. Parintii mei au trait pe sos Nicolina. Ne-am balacit in raul Nicolina, am fost la slujba de Inviere la manastirea Cetatuia, Frumoasa si Galata. Scoala primara si liceul tot in Nicolina. Si acum cand inchid ochii vad casele de pe sos. NICOLINA. Treceam in fiecare zi pe langa monument. Nu avem informatii despre Crucea de piatra. Multumesc pt povestea frumoasa.

  • Stefan

   Crucea de piatră despre care ziceați mai sus se numește “Crucea lui Ferentz”. Sub movila se afla osemintele a câtorva sute de ostasi.
   Căutați pe google după nume, sunt multe informații.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *