Diverse

Comorile neştiute ale Iaşului

Presupunem că mulți dintre voi ați citit sau auzit despre averile în aur şi argint; monezi, bijuterii sau alte obiecte care zac de sute de ani sub terenurile sau cladirile Iaşului.

Unele au fost descoperite întâmplator, în urma săpăturilor pentru lucrări de infrastructură sau pentru construcția unor clădiri noi.

Cercetările arhiologice au dus la descoperirea unor anfore romane în strada Ciurchi, în zona viilor din Copou şi la Holboca. S-au descoperit monede imperiale romane lângă Dealul Cetățuia.

La Valea Lupului (lângă Antibiotice SA) s-au descoperit morminte sarmatice, vase dacice şi obiecte de podoabă. Lângă Biserica Nicoriță din Tătăraşi a fost descoperit un tezaur de argint.

Drept urmare reconstruirea centrului Iaşilor din anii 1950 a fost prilejul descoperirii altor comori. Sub clădirea Casa Modei fiind descoperite 229 de monezi de argint (sec. al XVI-lea). Săpăturile pentru Liceul “Vasile Alecsandri” au scos la lumină două tezaure şi 116 monezi de argint de pe vremea lui Mihai Viteazul.

În apropiere de Piața Unirii a fost gasit un tezaur din aramă format din monezi turceşti, care deşi nu au o foarte mare valoare, istoricii le apreciază fiindcă acestea datează din timpul lui Alexandru cel Bun. La Râpa Galbenă a fost îngropată o ulcică de bani. Clădirea Vama Veche a fost construită în timpul lui Carol I, aceasta a beneficiat de obiceiul de a pune bani sub fundație.

Articol semnat de LAURA NICA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *