Iașiul istoric

Legendele Iaşului: De unde se trage numele cartierului Nicolina

Deși pare un cartier nou, muncitoresc, cartierul Nicolina este unul dintre cele mai vechi și mai importante cartiere ale Iașului de altădată.

Cu case situate de-a lungul fostului drum al Constantinopolelui, cartierul își are originile undeva prin secolul 14, înainte că Alexandru cel Bun să dea epistola care avea să fie certificatul de naștere a orașului Iași. Și după cum știm lângă orice drum mare se construiau case de-o parte și de alta formându-se comunități.

Un alt document atestă la 1579 că domnitorul Petru Șchiopu dăruiește ctitoriei sale, Mănăstirea Galata, dealul pe care a fost construită.

Lupte crâncene s-au dat în Nicolina anului 1717, când domnitorul Mihail Racoviță învinge un corp de armata austro-ungară condus de căpitanul belgian Ferencz, și a îngropat circa 600 de luptători într-o groapă comună chiar la intrarea în Iași.

Un monument de piatră denumit “Crucea lui Ferencz”, amintind de acel masacru, dăinuie și în zilele noastre. S-ar zice că a fost propus ca primul monument din România, înaintea “Obeliscului cu Lei” din Copou, dar a fost clasificat totuși ca o piatră funerară.

Numele de Nicolina vine cumva de la Mikulina care în limba slavă ar fi echivalentul lui Nicolaie.

Tot pe timpul lui Petru Șchiopul a existat un mare lac întins, undeva între Nicolina 2 și actuala Facultate de Construcții, zonă unde cu ocazia regularizării Bahluiului s-ar fi găsit fragmente din digul acestui lac. Despre acest lac cronicile vremurilor spun că era un lac pentru boierii vremurilor care veneau cu familiile și se relaxau prinzând pește sau plimbându-se cu barca.

Mai târziu, Grigore Ghica face un mare iarmaroc în partea estică a Nicolinei, care se pare că ar fi rezistat până pe la jumătatea secolului 20 împreună cu moară de cereale.

Hanuri multe au existat în cartierul Nicolina. Unul dintre ele, “La Cerdac”, aflat în locul unde este acum “Belvedere” se pare că a aparținut la un moment dat copilului unui ostaș belgian mort în lupta din 1717 și care a plecat în lume pentru a afla unde a murit tătâne-su. Acesta nu a vrut să mai părăsească locul stabilindu-se în fața Crucii lui Ferencz ca să fie cât mai aproape de părintele său.

Tot loc de plăcere și relaxare era pe la începutul secolului trecut la “Grădina Perjoaiei”, chiar în spatele dealului de la “Belvedere”, pe coasta unde se află acum strada Perjoaia. Toți oamenii din zona veneau în weekend la o bere unde ascultau fanfara adusă de patroana locului.

Totodată, pe strada Nicolina secolului 18 era și o rohatcă, un fel de barieră la intrarea în oraș, unde erau verificați cei care intrau sau ieșeau.

Articol semnat de GHEORGHE SPATARIU

One Comment

  • Nea 'Ianțu

    SUPERB ARTICOLUL!BĂTRÂNII DIN CARTIER INCĂ POVESTESC DE CRÂȘMA LUI PERJOAIA iar la Hanul La Cerdac Eminescu și Creangă veneau tocmai din oraș pentru a sta la taclale și mânca.O zonă încărcată de istorie dar mutilată pe veci de corupția Primăriei.DIN PĂCATE intersecția CRUCEA LUI FERENCZ E SUFOCATĂ DE CLĂDIRI pe care Primăria se face că nu le vede ba din contră le dă avize de construcție.ÎN LOC SĂ CREEZE DIN MONUMENT UN PUNCT VIZUAL și de interes PRIMĂRIA A DAT AVIZE DE CONSTRUCȚIE SUFOCÂND COMPLET MONUMENTUL CRUCEA LUI FERENCZ.ASTFEL acesta E NĂPĂDIT DE BENZINĂRIA ILEGALĂ IEȘITĂ MULT IN STRADĂ ȘI DEASUPRA STRĂZII, DE CĂSOAIA DE PROST GUST a lui HARAGA aparatnicul bolșevic devenit mare capitalist.Căsoaia acestuia e EXTINSĂ CU ACARETURILE MULT PESTE TROTUAR.LA FEL E ȘI O CLĂDIRE APĂRUTĂ RECENT “a notarilor”ce iese fix in drum.ÎN CEALALTĂ PARTE A MONUMENTULUI O GROAPĂ IMENSĂ PRECONIZEAZĂ O CLĂDIRE CU 11 etj. a “DEZVOLTATORUL”ȘTEFAN POPESCU fost hoț în Germania TOVARĂȘ CU CIUBOTARIU PETRICĂ .Acesta din urmă a construit blocuri fix în buza străzii sufocând iremediabil strada.Singurul care încurcă în intersecție e chiar monumentul proaspăt declasificat și trecut la funerare și diverse-Crucea lui Ferencz.Stingher ,năpădit de boscheți,înconjurat de un gărduț de beton și imitație de forjat hâd cu inscripțiile în slavonă acoperite de restauratorii grăbiți probabil că în curând v-a fi dărmat căci stă în calea corupției și lăcomie primăriei ce pretinde că dezvoltă zona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *