Iașiul istoric

Legendele Iaşului: De unde se trage numele cartierului Tătărași

Cartierul ieșean Tătărași își trage numele și istoria din vremuri îndepărtate, încă de când Moldova era pârjolită periodic de către popoarele invadatoare. Astfel tătarii, căci de la ei provine numele aveau drumul lor prin codrii din zonă în drumul spre Iași unde mergeau cu gânduri războinice. Treceau Prutul prin zona Ungheni pe unde erau locuri cu apă mică și se aciuau în pădurile de pe dealul Tătărașilor așteptând momentul prielnic.

De altfel o legendă spune că o oaste tătară a hotărât la un moment dat să se stabilească în vecinătatea cimitirului evreilor de unde nu au mai plecat formând comunitatea ciurchenilor, numele provenind de la kirchizi, un neam tătăresc foarte aprig și războinic.

Apoi undeva prin secolul 17 călugării de la biserica Nicoriță, care se află în latura estică a orașului și anume în latura Tătărașilor, primesc de la domnitorul Miron Barnovschi pentru a-și spori veniturile un loc al lor pe care să-l gestioneze și să prospere cartierul. Astfel se ridică pe dealul Tătărași un han, circa 20 de case, un heleșteu pentru peste (Lacul Ciric) astfel cartierul începând să crească ajungând să se unească cu nordul la apus prin Valea Căcainei iar spre nord cu Rufenii.

În timp zona a ajuns unul din marile cartiere ale Iașului, ceea ce l-a determinat pe inimosul și filantropul primar ieșean Scarlat Pastia, să-și doneze terenul din Ciric de la Viile lui Dragoș pentru a înființa un nou cimitir care să facă față populației din zonă. Astfel în secolul 19 ia ființă și cel mai mare cimitir pe care l-a avut Iașul și anume Cimitirul Eternitatea. S-au construit fabrici, școli, grădinițe în Tătărași cu timpul, acesta ajugand să aibă populație cam cât un orășel mediu al României.

Articol semnat de GHEORGHE SPATARIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *